Pergolakatos rakentuu oleskelualueen niityn puoleisella reunalla. Edelliseen postaukseen olin vasta liittänyt kuvan pergolakatoksen sora- ja valuperustuksista. Viime viikolla rakennelma nousikin jo harjakorkeuteensa. Pergolakatoksen rakentaa Jansarak yhdessä MSA Timpuripalvelujen kanssa.

Pergolakatos asettuu tiiviisti aivan terassin yhteyteen. Se tarjoaa suojaa sateelta sekä paahteelta ja monipuolistaa oleskelualueen käyttömahdollisuuksia. Katos antaa pihalle jatkossa myös näkösuojaa, kun niitylle kaavoitettua asuma-aluetta aletaan rakentaa.

Heli 5-2


Heli 5-3

Aamulla kuvatessani oli lähes kaikki seinät jo rimoitettu. Maalattua vinorimaa on asennettu melkein kilometrin verran. Ja useampaan kertaan maalattua; pohjamaali sekä kaksi kerrosta peittävää maalia. Kolmas kerros tullaan lisäämään vielä rakennuksen valmistuttua. Sanoisin, että kannattaa. Lopputulos tulee olemaan upea.

Heli 5-4

Pergolakatoksen suunnitteluvaiheessa pohdin kovasti, miten ovi- ja ikkuna-aukot rajaavat maisemaa ja millaisia näkymiä niistä puutarhaan aukeaa. Halusin tavoittaa rakenteen keveyden, japanilaista asumusta muistuttavat avoimet ovi- ja ikkuna-aukot sekä tuoda katoksen pohjaratkaisuun samaa monimuotoisuutta kuin oleskelualueen muodoissa.

Tämä näkymä on asuinrakennuksen päätyyn tulevalta kiveykseltä johdattaen katseen kahden oviaukon lävitse.

Heli 5-5

Heli 5-x

Pergolakatoksen kaikki kulmat on sahattu mittatarkasti jiiriin ja liimattu yhteen. Näin ne muodostavat saumattomalta näyttävän liitoksen. Rimoitusvaiheen valmistuttua kulmat vielä viimeistellään, hiotaan ja kaikki puuosat maalataan uudelleen.

Heli 5-6

Tältä kokonaisuus näytti tänään, kun pergolakatos oli asettunut kunnolla paikoilleen. Katoksen väri on luonnollisen pehmeä harmaa. Se jatkaa viileän harmaata sävymaailmaa, joka toistuu myös puutarhan muissa pinnoissa ja rakenteissa.

Heli 5-7

Heli 5-8

Kasvit ovat saaneet hyvän kasvuunlähdön ja nauttineet runsaista kesäsateista. Terhakka jättipoimulehti tosin herättää Helissä hieman hilpeyttä. Kasvin nimi ja koko ovat vielä tässä vaiheessa riemastuttavassa ristiriidassa keskenään. Ensi kesänä istutusalueen valloittavat jo kastepisaroita poimivat suuret lehdet ja kasvi verhoutuu heleänvihreänä vaahtona kumpuileviin kukintoihinsa.

Klikkaa tästä ja siirry jutun seuraavaan osaan tutustumaan vasta valmistuneeseen pergolakatokseen.

This garden belongs to Heli and his husband. It is located near the shore of Tuusulanjärvi Lake in Tuusula. I have designed the garden and the pergola building. It is now being built by groups of professionals like landscape contractors, carpenters and an electrician. An engineer draw the structure and counted the carrying capacity for the pergola building. In the later part of this series we will also meet an interior designer who has been choosing furniture, textiles, lamps and etc. for the pergola building and terrace area.

You can see the earlier phases of construction project in my previous blog posts called ´Helin puutarha – Viherrakentaminen osa I-IV´.

Thank you for reading!