Hyvän ja turvallisen pihavalaistuksen taustalta löytyy 3 tärkeää sääntöä:
1. Kaunis puutarhavalaistus syntyy monilla valonlähteillä valoa kerrostamalla
Häikäisevät valot ovat varsin häiritseviä ja siksi kannatankin pehmeiden, epäsuorien valonlähteiden käyttämistä.
Minusta on kiehtovaa, kun puutarhasta nousee iltaisin esille harkittuja, kohdevaloilla korostettuja yksityiskohtia. Kun näitä kerrostaa yhdessä oikein suunnattujen yleisvalaisimien kanssa, saa puutarhaan luotua taianomaisen vaikutelman – joka on samalla käytännöllinen.
Valitse siis yhden tai muutaman voimakkaan valonlähteen sijasta useita pehmeämpää valoa antavia valaisimia.
Huomioi myös haluamasi valon värilämpötila. Sen voit tarkistaa katsomalla lamppujen Kelvinin(K) arvon, joka kertoo valon värisävyn. Sen olisi hyvä olla arvoltaan sama, jos haluat luoda puutarhaan rauhallisen vaikutelman. Korostustarkoituksessa voi valita myös muista lampuista poikkeavan arvon.
Vaikka esteettisyys olisikin tärkeää ja erityisesti ikkunasta katsottuna, tekee valaistus pihasta myös turvallisemman kulkea pimeään aikaan.
2. Valitse kestävää, helppohoitoista ja oman tyylisi mukaista
Valaisimen lamppujen laatu määrää valon laadun ja tasaisuuden. Vaihtoehtoina ulkovalaisimissa on yleensä halogeeni- tai led-lamppu. Hyvälaatuinen led-lamppu on usein järkevä ja elinkaarensa mukaan laskettuna edullisin vaihtoehto.
Tein ihan mielenkiinnosta led-laskelmia PuksipuuShopin Pikkulinnut -koristevalosarjalla ja sain seuraavanlaisia tuloksia:
– 50 000 tuntia on 5,7 vuotta valosarjaa yhtäjaksoisesti, ympäri vuoden ja vuorokauden käyttäen
– 60 x 0,06W polttimoiden sähkönkulutus on on n. 0,12 € / 17 vuorokautta
Led on valtaamassa vahvasti markkinoita ulkovalaisimissa, mikä on toki aika ymmärrettävä juttu – se syttyy ilman viiveitä, toimii erinomaisesti kylmässä, säästää energiaa ja laadukkaasti valmistettuna kestää vuosikausia.
Laadukas valo on ykkönen ja seuraavaksi tärkein on valaisimien ulkomuoto, joka tulee esiin vasta päivällä. Suunnitellessani mietinkin aina valaisimet sopivaksi talon ja puutarhan muodostamaan kokonaisuuteen.
Valaisimien valintaan kannattaa oikeasti käyttää aikaa… ja valita myös tässä laadukasta. Todella edullisilta tuntuvat valaisimet saattavat olla yhtä tuskaa asentaa ja nostavat siten asennuskustannuksia. Materiaalit ja tiivistykset ovat myös kovilla vaativissa säissämme.
Laadukas valaisin ja laadukkaat lamput sen sijaan kestävät … ja kestävät.
3. Teetä puutarhan sähkötyöt aina ammattilaisilla
Sähkö on oikukasta ja näkymätöntä, siksipä minusta se tarvitsee kesyttäjäkseen ehdottomasti ammattilaisen.
Puutarha on vaativa kohde sähkötöille suojauksen ja kestävyyden kannalta. Suosittelenkin käyttämään AINA ammattitaitoista sähköasentajaa, kun on kyse puutarhan sähkökytkennöistä.
Jos olet vasta suunnittelemassa talon rakennusprojektia, suosittelen teettämään piha- ja valaistussuunnitelman ajoissa. Kaapelit on helppo vetää puutarhan pohjatöiden yhteydessä eikä pihaa tarvitse kaivaa myöhemmin uudelleen auki.
Tiesitkö muuten, että pihan pohjatyöt ovat noin kuusi kertaa kalliimmat teettää sen jälkeen kun talo on rakennettu?
Pinterestistä löydät lisää kokoamiani puutarhan valaistusideoita. Voit tutustua niihin ja seurata taulujani klikkaamalla tästä.
Kehystääkö pihavalaistus kauniisti kotisi ja tuottaa sinulle iloa?
Kun pimeys laskeutuu illalla, tee kierros pihalla ja pohdi hetki puutarhasi valaistusta. Kierrä tärkeimmät reitit. Voitko kierroksen jälkeen todeta, että puutarhassasi on näiltä osin turvallinen pihavalaistus? Onko se toimiva? Entä kaunis? Kirjoita muistiin, millaiseen tulokseen tulit.
Minun täytyy tunnustaa, että nautin suuresti taidokkaasti valaistuista taloista ja pihapiireistä. Epäsuorilla valoilla valaistut puutarhat näyttävät taianomaisesti leijuvan pimeydessä ja kutsuvat vastustamattomasti luokseen. Koti näyttää iloiselta, juhlavalta ja tekee minutkin … onnelliseksi.
Inspiroidu siis iltakävelyilläsi kauniisti valaistuista puutarhoista ja taloista.
MUITA PIHAVALAISTUKSEEN LIITTYVIÄ BLOGIPOSTAUKSIA, JOTKA SAATTAISIVAT KIINNOSTAA SINUA:
Pihan ulkovalaisimet – valaisintyypit ja niiden sijoittaminen
Mitä kasveja kannattaa kohdevalaista?
Pihavalaistus joko toimii tai sitten ei – sen huomaat kyllä JOKA päivä!